HR

Så har distansarbete fyrdubblats sedan pandemin

Avatar för Mikael Uusitalo
Av Mikael Uusitalo
Så har distansarbete fyrdubblats sedan pandemin

Pandemin har för alltid förändrat sättet vi arbetar på. En ny rapport från Medlingsinstitutet belyser hur distansarbete och arbetspendling i Sverige har utvecklats efter pandemin.

Efter pandemin har andelen människor som arbetar mer än hälften av tiden från hemmet fyrdubblats, enligt en analys från Medlingsinstitutet. Analysen bygger på data från SCB.

Analysen visar att distansarbete ökade kraftigt under pandemin. År 2021 arbetade en fjärdedel av de anställda hemifrån mer än halva arbetstiden, jämfört med 3-4 procent före pandemin. Efter pandemin har denna andel minskat till 13-16 procent, vilket fortfarande är betydligt högre än tidigare.

Skillnaderna mellan kvinnor och män är små. Generellt jobbar fler kvinnor än män på distans, men inom privat sektor bland tjänstemän är det fler män som arbetar hemifrån. År 2023 arbetade 69,8 procent av männen och 63,8 procent av kvinnorna i denna grupp hemifrån någon gång per vecka.

Ökningen av distansarbete har varit störst i storstadsregionerna och som en direkt konsekvens av ökat distansarbete är minskad arbetspendling, vilket kan leda till större acceptans för längre pendlingsavstånd när möjligheten finns att köpa sig exempelvis ett billigare boende längre bort.

Som exempel så kan man man i den nya rapporten Distansarbetsrevolutionen från fackförbundet Sveriges Ingenjörer visar att Sverige sedan 2019 har fått 13 stycken så kallade “Teams-trakter” med långpendlande ingenjörer. De 13 Teams-trakterna är Visby/Gotland, Sveg/Härjedalen, Falun, Värnamo, Lidköping, Ljungby, Habo, Haparanda, Hofors, Gävle, Timrå, Arvika och Borlänge.

Andra nyckelpunkter från Medlingsintitutet:

  • Sverige, tillsammans med de skandinaviska länderna ligger högt i internationella jämförelser av distansarbete, endast Nederländerna har en högre andel.
  • Generellt så tycks den självrapporterade prestationen vid distansarbete vara högre jämfört med en vanlig arbetsplats.
  • Ingenjörers genomsnittliga pendlingsavstånd har ökat med 20 procent mellan 2020 och 2024.

Sammanfattning

Pandemin har lett till en betydande ökning av distansarbete i Sverige, med variationer mellan olika kön och regioner. Distansarbete är mest utbrett i storstäder och bland tjänstemän inom privat sektor. Internationellt sett ligger Sverige högt när det gäller andelen distansarbete. Trots fördelar som flexibilitet finns det också utmaningar, såsom stress och balans mellan arbete och privatliv. Förändringar i pendlingsavstånd tyder på anpassningar i hur arbetet organiseras post-pandemi.

Hela rapporten hittar du här: https://www.mi.se/publikationer/loneskillnaden-mellan-kvinnor-och-man-2023/

Rapporten från Sveriges Ingenjörer hittar du här: https://www.sverigesingenjorer.se/opinion-och-press/nyheter/revolution-for-distansarbetet/

Mer läsning om hr

Rekommenderad läsning

Bild på IMF: Hemarbete skapar en produktivitetsboom

IMF: Hemarbete skapar en produktivitetsboom

Senaste läsningen

Behöver du ett kontor? Kontorshjälpen fixar det.

Med Kontorshjälpen så gör vi jobbet.

Berätta mer

Lär dig mer om kontor

Rekommenderad läsning

Senaste läsningen