HR

Ny rapport: Jobbhälsoindex 2024 - Distansarbete skapar motsättningar

Avatar för Mikael Uusitalo
Av Mikael Uusitalo
Ny rapport: Jobbhälsoindex 2024 - Distansarbete skapar motsättningar

I en tid då arbetslivet förändras i snabb takt har Svenskt Kvalitetsindex (SKI) släppt sin första rapport från Jobbhälsoindex 2024, en omfattande undersökning av medarbetarnöjdhet i Sverige. Rapporten fokuserar på distansarbete, en arbetsform som blivit alltmer vanlig sedan pandemin. Enligt rapporten arbetar cirka 40% av svenska arbetstagare helt eller delvis på distans, och resultaten visar både fördelar och utmaningar med denna arbetsform.

En ny verklighet för arbetslivet

Distansarbete har blivit en varaktig del av arbetslivet, och SKI:s rapport belyser hur detta påverkar medarbetarnas nöjdhet och produktivitet. Den övergripande slutsatsen är att distansarbete har förbättrat balansen mellan arbete och privatliv för många, men det har också skapat motsättningar, särskilt när det gäller reglering och uppfattningar om produktivitet.

En av de mest framträdande insikterna från rapporten är att distansarbetare generellt är mer nöjda med sitt arbete än de som arbetar på plats. Detta beror till stor del på den förbättrade balansen mellan arbete och privatliv som distansarbete erbjuder. 

“De som jobbar på distans är mer nöjda än de som arbetar på plats, och en bidragande faktor till det är att distansarbetare upplever bättre balans mellan arbete och privatliv…” säger Isabel Simon, analytiker på SKI.

Trots dessa fördelar finns det betydande utmaningar. En av de mest påtagliga är hur regler för distansarbete implementeras och efterlevs. Enligt rapporten har 62% av distansarbetarna regler för när och var de ska arbeta, men 3 av 10 upplever att dessa regler inte följs konsekvent. Detta skapar frustration och minskar nöjdheten bland medarbetarna. 

“Det här visar att det behövs ett tydligt ledarskap och att riktlinjerna efterlevs konsekvent,” kommenterar Lovisa Svensson, projektledare på SKI.

Ett annat område där motsättningar uppstår är produktivitet. Medan 44% av distansarbetarna anser att de är mer produktiva när de arbetar på distans, är det bara 25% av cheferna som delar denna uppfattning. Denna skillnad i upplevelse kan leda till utmaningar i hur distansarbete hanteras i framtiden.

Anpassning för framtiden

Jobbhälsoindex 2024 visar tydligt att distansarbete är här för att stanna, men det ställer nya krav på arbetsgivare och ledarskap. För att dra nytta av de fördelar som distansarbete erbjuder och hantera dess utmaningar, måste arbetsgivare vara flexibla och anpassa sina strategier. Att erbjuda flexibilitet, skapa tydliga regler och stärka ledarskapet är avgörande steg för att bygga en attraktiv och hållbar arbetsplats i framtiden. 

“För arbetsgivare gäller det att omfamna förändringarna och använda insikter som verktyg för att skapa en attraktiv arbetsplats med nöjda medarbetare,” avslutar Isabel Simon.

Läs rapportutdrag hos KSI här.

Takeaways

1. Högre medarbetarnöjdhet bland distansarbetare: Distansarbetare rapporterar en bättre balans mellan arbete och privatliv och är mer benägna att rekommendera sin arbetsplats till andra, vilket är en viktig konkurrensfördel för arbetsgivare.

2. Utmaningar med reglering och efterlevnad: Trots att många distansarbetare har tydliga regler för sitt arbete, upplever en betydande andel att dessa regler inte efterlevs, vilket påverkar deras nöjdhet negativt.

3. Motsättningar kring produktivitet: Det finns en tydlig diskrepans mellan hur medarbetare och chefer ser på produktiviteten vid distansarbete. Medarbetare upplever ofta att de är mer produktiva, medan chefer är mer tveksamma.

4. Vikten av ledarskap och kommunikation: För att hantera dessa utmaningar betonar rapporten vikten av tydligt och stöttande ledarskap, särskilt när det gäller att leda distansarbetande team. Regelbunden och öppen kommunikation är också avgörande för att minimera missnöje och öka produktiviteten.

Mer läsning om hr

Rekommenderad läsning

Bild på IMF: Hemarbete skapar en produktivitetsboom

IMF: Hemarbete skapar en produktivitetsboom

Senaste läsningen

Behöver du ett kontor? Kontorshjälpen fixar det.

Med Kontorshjälpen så gör vi jobbet.

Berätta mer

Lär dig mer om kontor

Rekommenderad läsning

Senaste läsningen