Arbetslivet har genomgått en betydande förändring, särskilt med pandemin som en viktig katalysator för flexibla arbetsmodeller. Dessa modeller har blivit det nya normala, men vad innebär det för kontorets roll i en värld där distans- och hybridarbete är vanliga inslag? Enligt den senaste rapporten från Castellum, “Framtidens arbetsliv 2024 ”, finns det flera unika trender som kommer att forma hur och var vi arbetar.
Rapporten är resultatet av studie som genomfördes av Axiom Insight på uppdrag av Castellum. I studien ingick 4 031 kontorsarbetare i åldrarna 18–65 år från Sverige, Danmark och Finland. Av dessa var 2 018 svenska, 1 004 danska och 1 009 finländska. Datainsamlingen genomfördes mellan den 4–16 oktober 2023, och deltagarna rekryterades från Cints paneler för att säkerställa ett brett och representativt urval av kontorsarbetare i Norden.
De flesta har sett fördelar med att arbeta på distans, men enligt rapporten är kontoret fortfarande centrum för företagskultur och samarbete. En stor andel av de tillfrågade anser att kontoren, särskilt de större, är avgörande för att främja och upprätthålla en god företagskultur; 83 % av de anställda angav att kontorets roll är viktig för detta ändamål.
“Kontor förblir centrala knutpunkter för samarbete och kulturbyggande, även om behovet av flexibilitet och personligt anpassade arbetsmiljöer ökar i takt med förändringarna i arbetslivet.”
Utmaningen med arbetsro på kontoret
Trots fördelarna med kontorsmiljöer, som social interaktion och bättre samarbete, visar rapporten en stor utmaning: arbetsro. Tre av tio kontorsarbetare har svårt att arbeta ostört på kontoret, vilket tydligt visar att kontorsutformningen behöver stödja både samarbete och individuellt fokus. Kontorets påverkan på hälsan blir alltså alltmer definierad. Åtta av tio av de yngsta anställda känner att kontoret kan bli en tillgång som gynnar deras psykiska hälsa. Företag som uppmuntrar sina anställda att röra på sig har lyckligare medarbetare.
Flexibilitet är fortfarande avgörande
Även om fler och fler anställda återvänder till kontoren, är flexibilitet något som fortfarande värderas högt. 44 % av de tillfrågade säger att möjligheten att arbeta på distans är avgörande när de väljer arbetsgivare. Detta innebär att företag som vill attrahera och behålla talanger behöver öppna upp för flexibla arbetsmodeller.
Som en följd är trenden tydlig vad gäller aktivitetsbaserade kontor. Antalet kontorsarbetare i sådana miljöer har ökat med 60 % jämfört med föregående år. Dessa alternativa kontorsutformningar har nyligen inkluderat öppna layouter, som rymmer en rad olika arbeten och stödjer samarbete.
Coworking är på väg att bli mainstream, där anställda från olika företag arbetar tillsammans i en delad kontorsmiljö. Sju av tio respondenter säger att de skulle överväga att arbeta i en coworking-miljö.
Viktiga insikter från rapporten
- Flexibla kontor blir allt vanligare. Aktivitetsbaserade kontor, som har ökat från 14 % till 29 % på ett år, är nu normen.
- Kontoret underlättar ledarskap. Sju av tio chefer anser att ett kontor och hög närvaro på kontoret är viktiga för ledarskapet, särskilt i större organisationer.
- En bra kontorsmiljö drar till sig talang; åtta av tio anser att kontorsmiljön är en faktor som skulle påverka deras val av en potentiell ny arbetsgivare.
- Arbetsro är ett problem. Även om kontoret uppfyller sitt syfte att erbjuda kultur och samarbete, anser tre av tio att det fortfarande är en utmaning att arbeta utan störningar.
- Kontoret är också viktigt för hälsan. Åtta av tio unga yrkesverksamma tror att kontoret är bra för deras mentala hälsa, och kontor som uppmuntrar anställda att vara aktiva har lyckligare medarbetare.
- Hållbart pendlande kommer också att vara på agendan. Tillgång till kollektivtrafik och laddningsstationer för elfordon kommer att vara något som efterfrågas starkt.
Sammanfattningsvis visar rapporten att kontoret fortfarande har en central roll i arbetslivet, men det krävs en balans mellan flexibilitet och samhörighet. Arbetsgivare som kan erbjuda attraktiva och funktionella kontorsmiljöer, samtidigt som de ger utrymme för distansarbete och personlig utveckling, kommer att ligga steget före i kampen om de bästa talangerna.